Will Travel Friendly Camera

Hvad er et storformat kamera?

Har du lagt mærke til kameraerne på film der foregår før og omkring 2. verdenskrig. Pressefotograferne stimler sammen og holder deres kæmpe kamera med blitz op og skyder et enkelt billed.

Disser kameraer fotograferer på “sheet film”. Et enkelt stykke film sat i en filmholder. F.eks. 4×5 tommer store film. Historisk set er det store format brugt fordi det var der der skulle til for at få et brugbart billed. Filmen var ikke så finkornet som den senere blev og objektiverne ikke ikke så præcist slebet.

Siden blev film og objektiver bedre og mellemformat i f.eks. 6×6 centimeter på ruller blev normalen. F.eks. i Rolleiflex TLR eller Hasselblad SLR kameraer. Endeligt kom Leitz på marked med deres super skarpe objektiver til Leica der gjorde småformat (35mm) kameraer tilstrækkeligt gode til de fleste formål (se manden i hjørnet med det lille Leica.

Til brug for store forstørrelser har storformat været brugt ind til for nyligt. Med moderne film i 4×5 tommer er det muligt at lave billeder i utrolig høj opløsning. Film arealet på 4×5 tommer er 15 gange større end “full frame”. Storformat brugs stadig. Nok mest pga. af det lidt unikke look eller for den omhyggelige process der skal til.

Et nyt storformat kamera

Der laves stadig nye storformat kamera. Især som “tekniske” kamera, hvor objektivt kan drejes i forhold til filmplanet for at opnå perspektivkorrektiv og skæve fokusplan. Det ganske simple princip; et objektiv, en kasse og en filmholder giver også mulighed for selv at bygge et storformat kamera. Enten i træ, som var hvad man ofte gjorde for 100 år siden men nu også med en 3D printer.

Det er der flere der har gjort. Det er faktisk muligt at download og printe sit eget kamera. Objektivet skal du dog selv skaffe.

Jeg har ingen 3D printer. Så i stedet for at printe selv, fik jeg udvikleren af Will Travel Friendly Camera til at printe et til mig. Modsat de gamle traditionelle  storformat kameraer, hvor objektivet sidder monteret med en fleksibel bælg der kan spænde over et stort fokus område, bruger Will Travel en fast 3D printet “tragt” imellem objektiv og filmholder. Tragten skal derfor laves så den passer til objektivet. Jeg havde et 180mm objektiv liggende så det blev det format jeg fik lavet det til.

 

Anmeldelse

Med en god film, f.eks. Ilford HP5, god eksponering og en god fremkaldelse giver kameraet mulighed for at usædvanlig skarpe, finkornede og kontrastfulde billeder. Betjeningen er simpel og med kalibrering af kamera og objektiv er det muligt at skyde håndholdt zone fokus med ganske fine resultater.

Med et 180mm objektiv bliver det et stort kamera (da der jo skal være 180mm fra objektivet til filmen). Det vejer dog nærmest ingen ting. Hvis jeg støder på et lækker 75mm objektiv kunne det være jeg skulle have sådan et også.

Køb  eller download dit eget Will Travel Friendly Camera på https://film.kolve.org

 

Flere billeder af dyret

Will Travel Friendly Cameras

 

Billeder taget af mig med Will Travel 4×5 og 180mm objektiv