Zeiss Super Ikonta 534/16

Mit kamera.

Jeg er ret glad for mellemformat fotografering. Især 6x6cm. Det giver en opløsning og en billedkvalitet jeg ikke synes jeg kan opnå med småbilledformat (35mm eller fullframe som nogen kalder det). Mit absolut ynglingskamera er (selvfølgelig) mit Hasselblad 500C. Selvom det er et relativ kompakt kamera så er det alligevel ikke et man har med i lommen. Hvilke kamera er det så der kan være med i jakkelommen eller sidelommen på en lille taske til hverdag?

I min søgen på et kompakt 6×6 kamera har jeg fundet et Zeiss Super Ikonta 534/16. Det er et kamera lavet fra 1955-59, hvor objektivet er montoret på en bælg og kan foldes sammen. Der er lavet rigtig mange af denne type kameraer. Denne model er en af datidens topmodeler, hvilket betyder at den har 4 top “features”

  • Koblet afstandsmåler. Man stiller skarpt ved at dreje på fokus indtil den lille “dobbelt skygge” i søgeren ligger oven på resten af motivet. På samme måde som det kendte Leica M system. Andre billigere eller tidligere modeller krævede enten en selvstændig afstandsmåler eller at man gættede afstanden.
  • Indbygget lysmålet.
  • Automatisk film fremføring. Hvilket altså ikke betyder at den har en motor, men at kameraet selv ved, hvor langt filmen skal trækkes frem og selv stopper filmfremføringsknappen når næste billed er klar.
  • Et high-end Zeiss Tessar 3.5/75 mm objektiv.

Da det kom frem var det et virkelig high-end kamera. Omregne til nutidspris nok over 50.000,- kroner.  Det ligner måske nok din morfars gamle kamera. Men med mindre han var professionel fotograf eller stingende rig, så havde han nok en anden model.

Med en pris på en rulle film på omkring 250 kroner (for 12 billeder) så sætter det fortidens fotografering lidt i perspektiv.

Mit eksemplar

De er faldet lidt i pris siden. Men en pænt og velfungerende model koster stadig over 3500,-  Jeg fandt et pænt og lidt defekt eksemplar via en facebook gruppe for danske analog fotografer til 800,- kroner. Afstandsmåleren hang og fokus gik lidt trægt. Efter lidt research fandt jeg frem til at det var noget inde i selve afstandsmåleren der hang. Da jeg fik fundet af, hvordan man fik toppen af kameraet og afmonteret afstandsmålen fandt jeg frem til at det var en fjeder der var hoppe på den gale siden af armen ned til objektivet. Et hurtigt vip med en skruetrækker fiksede det.

Billeder fra reparationen. Hold musen over for at zoome

 

I med en film og se, om det kan bruges til noget. Jep! Skarpe billeder med lidt vintage-agtig farver. Men desværre også overlap imellem billederne. Især sidst på filmen. Mere research afslørede at det er et kendt problem. Faktisk ikke en defekt på kameraet. Den automatiske fremspoling er i designet til Zeiss film der har en særlig tykkelse. Moderne film er tyndere. Det betyder at filmen når den efterhånden bliver spundet op på spolen, ikke får den tykkelse som kameraet er designet til. Det kan ikke justeres. Men geg har fundet frem til en løsning. Når jeg sætter filmen i sætter jeg også ca. 8 cm. afklip fra en gammel film papirstrip på spolen. På den måde bliver spolen lidt tykkere og problemet er løst. Det er lidt besværligt at sætte film i men det virker.

Tilbage er at finde en eller anden lightleak der giver en lys streg i den ene side af billeder. Jeg har endnu ikke regnet ud, hvad det er. Jeg har lagt nye tætninger ved bagsiden men der er stadig et eller andet der driller.  Ind til nu lever jeg med det. Det er ikke synligt på alle billeder

Anmeldelse

Kameraet er i stand til at tage skarpe billeder, sær hvis det bliver stoppet lidt ned (f/8 and be there). Når det gælder farvebilleder ses det tydelige at det er et kamera fra dengang verden best var i sort/hvid. Farverne bliver lidt upræcise og varierende. I nogen tilfælder giver det et fedt look. Jeg vil nok ikke bruge det som primært kamera eller til vigtige billeder. Men det er i stand til at give skarpe og unikke billeder.

Links

Billeder jeg har taget med dette kamera